SISTE NYTT

SOMMER KOMMER 

Den siste tiden i Eventyrskogen barnehage før sommerferien går til å nyte den fine naturen vi har og deres vekster. Vi utforsker småkryp, forskjellige flyvende insekter og naturens planter. Fantasien blomstrer når barna finner skatter i naturen, som en kul pinne, blomster, eller en gøy plass de kan leke på. De leker mamma hest, pappa hest og baby hester som galopperer i det høye gresset på åkeren og spiser smørblomster. Barna får utforsket kreativiteten og balansen med å lage hinderløype med bruk av ting de finner der vi er. De lager hytter hvor de leker familie sammen og hjelper hverandre. De finner løsninger hvor alle blir fornøyde og får et fint samhold i leken. De eldste barna i Eventyrskogen fikk være med på en fotballturnering hvor vi spilte mot flere barnehager fra nærområde. Vi gikk inn med innstillingen at vi skulle ha det så gøy som mulig. Vi voksne, inkludert barna tror at det er grunnen til at vi vant og kom på 1.plass! Vi er kjempe stolte og fornøyde.

Avdeling Trollungene

DEN SISTE TIDEN HOS TROLLUNGENE

Nå går det mot sommeren og været skifter fra dag til dag. Det er herlig å se alt som kommer med denne fantastiske årstiden. Naturen tar vi i bruk hver dag med å være ute, gå turer, leite etter blomster, finne insekter å studere, besøke nabogården sine lam som kommer ut om våren og rett og slett bare kose oss med tiden som er igjen før det er sommerferie. I barnehagen er vi så heldige at vi har fått en liten fuglefamilie som har gjemt seg godt inni en av murene våre. Vi lar de være helt i fred men tar en skikk inni mellom for å se at alt står bra til. 

Vi har bådet funnet masse fine blomster i naturen og plantet egne solsikker som skal bli med hjem til sommeren. Omsorg for planter, dyr, insekter og hverandre blomstrer mer og mer for hver dag som går. Det er også en veldig spennende prosess å se hvordan ting vokser med litt kjærlighet. Enten det er plantene, insektene som endrer seg og blir større eller fugleungene som plutselig en dag er ute å flyr. Vi gleder oss masse til å se den videre utviklingen og ser frem til fult sommervær. 

SOMMEREN ER HER OG VI NYTER DEN!

Barna roper i kor, «ut på tur, aldri sur». Nå om dagen er vi på oppdagelsesferd, vi opplever så mye nytt. Lukter på blomster, går barbeint i gresset, finner insekter og andre småkryp. Vi fryder oss sammen over store og små oppdagelser. Vi legger merke til at barna opplever gleden ved å være ute. Barna blir introdusert for ulike planter og insekter. Vi smaker på syragress og andre ulike spiselige planter og lærer oss hvor råvarene kommer fra. Vi trekker naturen og opplevelsene med oss i ulike aktiviteter som å lage bilde med selvplukkete blomster.

17.MAI FORBEREDELSER

Den siste tiden i Eventyrskogen barnehage har vi jobbet mye med forberedelser til den store nasjonaldagen vår. Vi har sunget massevis av sanger, hatt potetløp, sekkeløp, malt felles flagg med kongler, hatt ansiktmaling med det norske flagg sine farger, øvd på å gå i tog og laget eget flagg fra bunnen av. Flagget har de malt helt selv og funnet pinne på tur i skogen til flaggstang. Resultatet ble mange utrolig flotte og kreative flagg som de kan få bruke i barnehagetoget om ønskelig.  

FUGLE PROSJEKT BUKKENE BRUSE

Vi har et prosjekt gående ut fra barnas interesser og hva vi opplever ute på tur. Når vi er ute på tur hører vi mye fuglesang og fuglene vil gjerne spise restene etter maten vår. Ungene har vist interesserte for dette dyrelivet og vi ønsket å bygge videre på denne interessen. Vi har blant annet laget en liten foringsplass til fuglene utenfor vinduet, og ungene har selv vært med på å lage fuglemat som vi har hengt ut. Vi har vært beviste å henge ut en og en slik at fuglene får mat i lengre tid. Vi må jo passe på vennene våre samtidig og vi lærer oss å ta vare på de som bor i naturen.

Vi har hengt opp en fuglekasse som vi er veldig spente på om det snart flytter noen inn i. Barna titter inn i fuglekassen og det blir mange gode undringssamtaler. Det at fugler kan fly er fasinerende og er gjenstand til mye god samtale. Som dette viser er personalet med på å synliggjøre naturfenomener og reflektere sammen med barna om sammenhenger i naturen noe Rammeplanen sier vi skal gjøre.

Når vi er ute i naturen er vi bevisste på å lytte etter fuglelyder, det skaper stor undring hos barna. «oy,hør» «hvilken fugl» «se der», her er det interesserte barn som er ute på tur. Vi bruker mye sang og synger ulike sanger om våren og fugler gjennom dagen. Vi synger blant annet «fløy en liten måltrost», «jeg gikk en tur på stien», «jeg er en liten undulat», «alle fugler små de er». Vi har også hengene oppe ulike fugletyper på veggene og i vinduene slik at barna har de lett tilgjengelige gjennom dette lærer vi oss hva de heter, hvordan de ser ut og kanskje til og med hva de spiser. Barna lærer viktige begreper er fuglens utseende; vinger, fjær, nebb og bein. I dette prosjektet er målet og være her og nå. Være i nyet og lære oss å ta vare på naturen og bli glad i naturen.

PÅSKEFORBEREDELSER HOS TROLLUNGENE

Den siste tiden har jobbet med påskeforberedelser på stor avdeling, barna har laget masse fint og gøyal påskepynt som de har gledet seg til å få med hjem. Vi har blandt annet tovet en påskehare, sådd karse  i gamle youghurt begere og pyntet dem, laget påskekyllinger, en påskehare av naturmateriale og malt påskekyllinger rundt omkring på barnehagens vinduer. Påskestemingen har virkelig fått blomstret med all den fine pynten fra ungene.

En mandagsmorgen var vi så heldige at påskeharen hadde vært på besøk og lagt igjen et skattekart hvor det sto vi kunne finne et stort påskeegg om vi fulgte sporene. Vi kledde oss i full fart og satt i gang jakten. Gjett om vi fant skatten? Det gjorde vi, og det var så mye godt nedi påskeegget som vi alle fikk dele, ikke minst fikk vi en kjempe flott tur i det perfekte påskeværet.  Vi ønsker dere alle en kjempe fin påskeferie og legger med noen bilder av barnas aktiviteter. GOD PÅSKE :D 

PÅSKE FORBEREDELSER BUKKENE BRUSE

Vi jobber med påske og nytt liv. I løpe av denne perioden har vi hatt fokus på forberedelse til påske, overgang fra vinter til vår og det som hender i naturen. Som rammeplanen sier ; barnehagen skal bidra til at barna får oppleve naturen og undre seg over mangfoldet i den…» Barna på bukkene bruse har den siste tiden hatt en yrende interesse for det som spirer og gror. Eikenøtter har vært det store og vi undrer oss over spirene som kommer ut av dem og hvorfor de sitter fast i jorden. Her blir det mange gode undringssamtaler. Vi har også sett andre vårtegn som blomster og knopper på trærne. Småkryp finner vi nå mange av, vi lærer oss og ta vare på disse. Vi trekker opplevelser vi har hatt ute i naturen med i formingsaktiviteter. Vi har sådd karse i gjenbruk beger av yogert, slik at vi kan observere hva som skjer fra vi sår til det spirer. Vi har malt vakre tulipaner med gaffel. Vi har også malt bilder til vennene våre på Straitunet slik at vi kan glede andre i påsken. Nytt liv er dratt inn i andre ulike aktiviteter gjennom sang, undringsaktiviteter og lek.

VÅRTUR

Barna på Bukkene bruse har blitt veldig glade i og være ute. I dag pakket vi sekken og dro på tur. Turen gikk til hestehaven hvor vi koste oss i solskinnet. Våren er kommet for fult og vi lette etter småkryp og vårtegn. Vi hørte fugle kvitrer i trærne, snudde på steiner for å lete etter småkryp, vi leste i bøker og spilte musikk på gamle blikkplater. Vi samlet kviter og vi løp sammen i gresset og hadde en flott dag i solskinnet.

Gjennom slike turer får barna mulighet til å se på naturen, høre den, smake på den, føle den og leke i den. Vi har god tid og barna får gjøre som de vil. Vi tar i bruk hele kroppen for å oppleve naturen. Barna får mestringsfølelse når de når bakketoppen, undring når vi ikke finner småkryp fordi bakken er frossen og fellesskapsfølelsen kommer snikende når vi løper sammen i gresset.

SMÅGRUPPER

I Eventyrskogen ser vi litt bort i fra det tradisjonelle med å ha store samlinger hver dag. Vi ser så mye nytte av smågrupper i hverdagen. Fokuset blir mye bedre og rom for innspill mye større. Det vi ser i slike grupper er at barna tørr å utfolde seg mer og vi voksne får bli enda bedre kjent med hvert enkelt barn. Aldersgruppene deler vi på kryss og tvers for å skape et godt samhold på tvers av alder, samtidig som vi har fokus på vennskap med egen aldersgruppe. De ulike aldersgruppene har mye å lære av hverandre, så variasjon ser vi på som en viktig nøkkel

I disse gruppene gjør vi mange ulike gjøremål, men gjennomgangs temaet for hver dag i Eventyrskogen barnehage er vennskap, følelser og kroppen. Roen i mindre grupper er helt magisk, enten det er ute på en oppdagelsestur, formingsaktiviteter, lesegrupper og andre morsomme aktiviteter i hverdagen. Den voksne får være med i øyeblikket sammen med barna, samtidig som vi får observert det vi måtte trenge. Her har du noen bildeglimt fra våre smågrupper:

FARGER

Barna i Eventyrskogen viste seg å være veldig i interrisert i farger, så da tok vi i bruk fargelære og møtte barna på deres interresse. De elsker å kommentere farger, vise at de kan de ulike, både på engelsk og norsk.

Vi har snakket mye om de primære fargene og om hvordan vi kan få sekundære farger. For å få barna til å forstå hvordan det fungerer så har de selv fått blande farger for å få nye. Blandingen av farger har blitt til en lek og de husker godt hva som er primær og sekunder. Hvilke vi må blande for å få for eksempel grønn eller lilla.

Gjennom arbeid med farger har vi i tillegg jobbet med flere ulike materiale. Vi har testet konditor i vann, malt med ulike malinger og pensler, testet saltmaling, hva som skjer om vi legger noe oppå maleriet mens det tørker, brukt pinner fra naturen og garn i ulike farger. Vi har rett og slett tatt i bruk hele kroppen med å samle og bruke ulike materiale. 

MAT PÅ BÅL

Vi har den siste tiden fått prøvd ut ulike matvarer i MAT PÅ BÅL gruppa. Vi forbereder maten sammen og har en grundig gjennomgang av bålregler før vi setter i gang. Barna syntes det er kjempespennende med bål og matlaging i naturen, de viser respekt ovenfor bålet og dens krefter, naturen og de nyter maten de får servert. "Det smaker litt annerledes når det er laget på bål, det smaker godt"- Gutt 5 år. 

Smakopplevelsen er gjerne litt annerledes når maten forberedes i naturen enn hjemme på kjøkkenet, vi er nok kommet frem til at vi elsker å lage mat ute. Det er jo så mye forskjellig god mat vi kan lage på bål.