BARNEHAGEDAGEN I EVENTYRSKOGEN BARNEHAGE 2022
Vennskap - du og jeg

I mars markerte store og små i Eventyrskogen den store Barnehagedagen 2022. I år handlet barnehagedagen om å sette ekstra søkelys på vennskap og det å ta vare på hverandre. Hos oss i Eventyrskogen er vennskap og følelser et gjennomgående tema som jobbes med året rundt, så dette passet oss fint.

Barnehagene velger selv hvordan de vil markere denne dagen - vi valgte å knytte tema vennskap opp mot et annet viktig tema vi gir mye fokus, nemlig bærekraftig utvikling. Vennskap og bærekraftig utvikling er noe som på mange måter går hånd i hånd. Bærekraftig utvikling handler blant annet om å skape et miljø med gjensidig respekt for hverandre og omgivelsene rundt oss. For hvordan kan vi ta vare på alt liv som kryper og lever i naturen, skogen og planeten hvis vi ikke vet hvordan å ta vare på hverandre først?

Det var enkelt å bli med på barnehagedagens tema dette året, det er viktig at vennskap blir synliggjort og jobbes med i alle Norges – nei, alle verdens barnehager! Ikke bare fordi rammeplanen sier vi skal det, men fordi vi selv ønsker å etterlate oss et samfunn med mennesker som tar vare på hverandre.

I Eventyrskogen barnehage har barnehagedagen blitt markert med mange ulike aktiviteter. Barna har vært med på å undre på hva vennskap egentlig er, gjennom samtaler og meningsutvekslinger. Som oftest er barn gode kilder til utforskende og interessante meninger, så når du gir dem en stemme, så vil du fort se at vi voksne også kan lære mye av barna.

 

 

SOMMER KOMMER 

Den siste tiden i Eventyrskogen barnehage før sommerferien går til å nyte den fine naturen vi har og deres vekster. Vi utforsker småkryp, forskjellige flyvende insekter og naturens planter. Fantasien blomstrer når barna finner skatter i naturen, som en kul pinne, blomster, eller en gøy plass de kan leke på. De leker mamma hest, pappa hest og baby hester som galopperer i det høye gresset på åkeren og spiser smørblomster.

Barna får utforsket kreativiteten og balansen med å lage hinderløype med bruk av ting de finner der vi er. De lager hytter hvor de leker familie sammen og hjelper hverandre. De finner løsninger hvor alle blir fornøyde og får et fint samhold i leken.

De eldste barna i Eventyrskogen fikk være med på en fotballturnering hvor vi spilte mot flere barnehager fra nærområde. Vi gikk inn med innstillingen at vi skulle ha det så gøy som mulig. Vi voksne, inkludert barna tror at det er grunnen til at vi vant og kom på 1.plass! Vi er kjempe stolte og fornøyde.

 

DEN SISTE TIDEN HOS TROLLUNGENE

Nå går det mot sommeren og været skifter fra dag til dag. Det er herlig å se alt som kommer med denne fantastiske årstiden. Naturen tar vi i bruk hver dag ved å være ute, gå turer, lete etter blomster, studere insekter, besøke nabogården sine lam som kommer ut om våren og rett og slett bare kose oss med tiden som er igjen før det er sommerferie. I barnehagen er vi så heldige at vi har fått en liten fuglefamilie som har gjemt seg godt inni en av murene våre. Vi lar de være helt i fred men tar en skikk innimellom for å se at alt står bra til. 

Vi har bådet funnet masse fine blomster i naturen og plantet egne solsikker som skal bli med hjem til sommeren. Omsorg for planter, dyr, insekter og hverandre blomstrer mer og mer for hver dag som går. Det er også en veldig spennende prosess å se hvordan ting vokser med litt kjærlighet. Enten det er plantene, insektene som endrer seg og blir større eller fugleungene som plutselig en dag er ute å flyr. Vi gleder oss masse til å se den videre utviklingen og ser frem til fult sommervær. 

SOMMER ER HER OG VI NYTER DEN!

Barna roper i kor, «ut på tur, aldri sur». Nå om dagen er vi på oppdagelsesferd, vi opplever så mye nytt. Lukter på blomster, går barbeint i gresset, finner insekter og andre småkryp. Vi fryder oss sammen over store og små oppdagelser. Vi legger merke til at barna opplever gleden ved å være ute. Barna blir introdusert for ulike planter og insekter. Vi smaker på syragress og andre ulike spiselige planter og lærer oss hvor råvarene kommer fra. Vi trekker naturen og opplevelsene med oss i ulike aktiviteter som å lage et bilde med selvplukkede blomster.

17.MAI FORBEREDELSER

Før det merkverdige året 2020, med korona og restriksjoner var det fine forberedelser til den store nasjonaldagen vår. Med sang, potetløp, sekkeløp, maling av flagg med kongler, ansiktmaling med det norske flagg sine farger, og tog med mange glade barn.  Vi satser på at verden snart kommer tilbake i "normale" former og gleder oss til å markere nasjonaldagen vår i all dens prakt igjen. Vi er allikevel takknemlig for at barnehagen kan være åpen, og at barna kan leke og ha det fint sammen med hverandre. 

 

FUGLEPROSJEKT - BUKKENE BRUSE

I fjor hadde vi et fantastisk fugleprosjekt gående - helt i tråd med Reggio Emilia-pedagogikken. Det vil si at det var barnas interesser for fugler som satte det hele igang. Når vi er ute på tur hører vi mye fuglesang og fuglene vil gjerne spise restene etter maten vår. Ungene har vist interesserte for dette dyrelivet og vi ønsket å bygge videre på denne interessen. Vi har blant annet laget en liten foringsplass til fuglene utenfor vinduet, og ungene har selv vært med på å lage fuglemat som vi har hengt ut. Vi har vært bevisste på å henge ut en og en slik at fuglene får mat i lengre tid. Vi må jo passe på vennene våre samtidig som vi lærer oss å ta vare på de som bor i naturen.

Vi har hengt opp en fuglekasse som vi er veldig spente på om det snart flytter noen inn i. Barna titter inn i fuglekassen og det blir mange gode undringssamtaler. Det at fugler kan fly er fascinerende og er gjenstand til mye god samtale. Som dette viser er personalet med på å synliggjøre naturfenomener og reflektere sammen med barna om sammenhenger i naturen noe Rammeplanen sier vi skal gjøre.

Når vi er ute i naturen er vi bevisste på å lytte etter fuglelyder, det skaper stor undring hos barna. «oy,hør» «hvilken fugl» «se der», her er det interesserte barn som er ute på tur. Vi bruker mye sang og synger ulike sanger om våren og fugler gjennom dagen. Vi synger blant annet «fløy en liten måltrost», «jeg gikk en tur på stien», «jeg er en liten undulat», «alle fugler små de er».

Vi har også hengene oppe ulike fugletyper på veggene og i vinduene slik at barna har de lett tilgjengelige gjennom dette lærer vi oss hva de heter, hvordan de ser ut og kanskje til og med hva de spiser. Barna lærer viktige begreper om fuglenes utseende; vinger, fjær, nebb og bein. I dette prosjektet er målet å være her og nå. Være i nuet og lære oss å ta vare på naturen og bli glad i naturen.

 

PÅSKEFORBEREDELSER 2021 - TROLLUNGENE

Nå er vi kommet til året 2021, og vi satser på at vi kan jobbe med påskeforberedelser uten tanke på Korona.
Barna elsker å være med å lage påskepynt som de kan få med hjem. De tover påskehare, sår karse og pynter krukken, lager påskekyllinger, og både store og små nyter stemningen med vår, påske og barnas glede over egen pynt. 

En gang opplevde vi at påskeharen hadde vært på besøk og lagt igjen et skattekart hvor det stod vi kunne finne et stort påskeegg om vi fulgte sporene. Vi kledde oss i full fart og satt i gang jakten. Gjett om vi fant skatten! Det gjorde vi, og det var så mye godt i påskeegget som vi alle fikk dele, ikke minst fikk vi en kjempeflott tur i det perfekte påskeværet.  Vi ønsker dere alle en kjempefin påskeferie og legger med noen bilder av barnas aktiviteter.

 

PÅSKEFORBEREDELSER 2021 -  BUKKENE BRUSE

Vi satser på at året 2021 bringer med seg en periode med god fokus på forberedelse til påske, overgang fra vinter til vår og det som hender i naturen. Som rammeplanen sier; barnehagen skal bidra til at barna får oppleve naturen og undre seg over mangfoldet i den…»
Barna på bukkene Bruse har en yrende interesse for det som spirer og gror.

Eikenøtter har vært det store og vi undrer oss over spirene som kommer ut av dem og hvorfor de sitter fast i jorden. Her blir det mange gode undringssamtaler. Vi har også sett andre vårtegn som blomster og knopper på trærne. Småkryp finner vi nå mange av, vi lærer oss og ta vare på disse. Vi trekker opplevelser vi har hatt ute i naturen med i formingsaktiviteter. Vi har sådd karse i gjenbruk beger av yogert, slik at vi kan observere hva som skjer fra vi sår til det spirer. Vi har malt vakre tulipaner med gaffel. Vi har også malt bilder til vennene våre på Straitunet slik at vi kan glede andre i påsken. Nytt liv er dratt inn i andre ulike aktiviteter gjennom sang, undringsaktiviteter og lek.

 

VÅRTUR

Barna på Bukkene bruse har blitt veldig glade av å være ute. I dag pakket vi sekken og dro på tur. Turen gikk til hestehaven hvor vi koste oss i solskinnet. Våren er kommet for fullt og vi så etter småkryp og vårtegn. Vi hørte fugler kvitre i trærne, snudde på steiner for å lete etter småkryp, vi leste i bøker og spilte musikk på gamle blikkplater. Vi samlet kviter og vi løp sammen i gresset og hadde en flott dag i solskinnet.

Gjennom slike turer får barna mulighet til å se på naturen, høre den, smake på den, føle den og leke i den. Vi har god tid og barna får gjøre som de vil. Vi tar i bruk hele kroppen for å oppleve naturen. Barna får mestringsfølelse når de når bakketoppen, undring når vi ikke finner småkryp fordi bakken er frossen og fellesskapsfølelsen kommer snikende når vi løper sammen i gresset.

SMÅGRUPPER

I Eventyrskogen ser vi litt bort ifra det tradisjonelle med å ha store samlinger hver dag. Vi ser så mye nytte av smågrupper i hverdagen. Fokuset blir mye bedre og rom for innspill mye større. Det vi ser i slike grupper er at barna tørr å utfolde seg mer og vi voksne får bli enda bedre kjent med hvert enkelt barn. Aldersgruppene deler vi på kryss og tvers for å skape et godt samhold på tvers av alder, samtidig som vi har fokus på vennskap med egen aldersgruppe. De ulike aldersgruppene har mye å lære av hverandre, så variasjon ser vi på som en viktig nøkkel

I disse gruppene gjør vi mange ulike gjøremål, men gjennomgangs temaet for hver dag i Eventyrskogen barnehage er vennskap, følelser og kroppen. Roen i mindre grupper er helt magisk, enten det er ute på en oppdagelsestur, formingsaktiviteter, lesegrupper og andre morsomme aktiviteter i hverdagen. Den voksne får være med i øyeblikket sammen med barna. Her har du noen bildeglimt fra våre smågrupper:

FARGER

Barna i Eventyrskogen viste seg å være veldig interesserte i farger, så da tok vi i bruk fargelære og møtte barna på deres interresse. De elsker å kommentere fargene, vise at de kan de ulike, både på engelsk og norsk.

Vi har snakket mye om de primære fargene og om hvordan vi kan få sekundære farger. For å få barna til å forstå hvordan det fungerer så har de selv fått blande farger for å få nye. Blandingen av farger har blitt til en lek og de husker godt hva som er primær- og sekunderfarge. Hvilke vi må blande for å få for eksempel grønn eller lilla.

Gjennom arbeid med farger har vi i tillegg jobbet med flere ulike materiale. Vi har testet konditor i vann, malt med ulike malinger og pensler, testet saltmaling, hva som skjer om vi legger noe oppå maleriet mens det tørker, brukt pinner fra naturen og garn i ulike farger. Vi har rett og slett tatt i bruk hele kroppen ved å samle og bruke ulike materiale. 

MAT PÅ BÅL

Vi har den siste tiden fått prøvd ut ulike matvarer i MAT PÅ BÅL gruppa. Vi forbereder maten sammen og har en grundig gjennomgang av bålregler før vi setter i gang. Barna syntes det er utrolig spennende med bål og matlaging i naturen, de viser respekt ovenfor bålet og dens krefter, naturen og de nyter maten de får servert. "Det smaker litt annerledes når det er laget på bål, det smaker godt"- Gutt 5 år. 

Smakopplevelsen er gjerne litt annerledes når maten forberedes i naturen enn hjemme på kjøkkenet, vi er nok kommet frem til at vi elsker å lage mat ute. Det er jo så mye forskjellig god mat vi kan lage på bål. 

For mer informasjon om hvordan vi jobber i barnehagen, last ned vår årsplan nederst på siden!